Telefon: 052/211 364 | Mail: info@mladipula.org

Udruga ZUM u studijskoj posjeti Islandu

Datum: 23-08-2017

 

Udruga ZUM u lipnju ove godine bila je u studijskoj posjeti centrima za mlade na Islandu. Tom prilikom obišli smo tri centra, Hitt Húsið u Reykjaviku, Molinn u Kópavoguru i Pakkhúsið u Selfossu.

 

Islandski centri za mlade dio su javnog servisa namijenjenog osnaživanju mladih u brojnim sferama: od poduzetništva i zapošljavanja, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva pa do uključivanja u društvo mladih s posebnim potrebama.  U svim slučajevima mladoj osobi oni pružaju kompletnu podršku: mentorstvo, prostorne, tehničke i financijske resurse. Islandski centri za mlade financirani su od strane lokalne samouprave i u njima su zaposleni stručnjaci različitih profila. U Hitt Húsiðu, najvećem od centara koje smo posjetili, zaposleno je preko 20 djelatnika te još toliko honorarnih suradnika. Jasno je onda da u takvoj strukturi ljudskih resursa ne manjka. Ipak, zadatak ovih „youth workera“ nije osmisliti programe za mlade već stvoriti okruženje u kojemu će mladi sami realizirati svoje projekte uz strukturiranu podršku u tome. Koliko je takav pristup ispravan govori i činjenica da su glazbenici poput Björk, Sigur Rós te Of Monsters and Men svoje prve glazbene projekte realizirali upravo kroz potporu centara za mlade.
Posebno značajnim smo smatrali umreženost svih dionika koje djeluju u području mladih a što ukazuju na optimalno korištenje resursa zajednice u cilju njenoj jačanja. U tom smislu Island je društvo od kojeg bi se dalo puno naučiti. Primjerice, gospodarska kriza koja je 2008. imala velike posljedice na tržište rada na Islandu i prouzročila značajan rast nezaposlenosti, posebice među mladima, promptno je okupila predstavnike institucija kao što su resorno ministarstvo, zavod za zapošljavanje, obrazovne institucije, poslodavce i udruge. Kao rezultat kreiran je program kojemu je cilj ponovno uključivanje na tržište rada. Uspješnost programa došla je do nevjerojatnih 70% nakon samo nekoliko godina provedbe i prilagodbe programa. Sličnu orijentiranost na rješavanje problema uočili smo i kada su nam naši domaćini predstavili program vršnjačkog učenja koji provode s velikim uspjehom. Program je kreiran nakon jednog slučaja tinejdžerskog suicida koji je uznemirio cijelu zajednicu i podigao njenu odlučnost da pruži maksimalnu podršku mladima u nošenju s izazovima odrastanja. U roku od par mjeseci nakon ovog tragičnog događaja Island je nekoliko mladih osoba poslao na studijsko putovanje u Dansku da prouče i svojim prilikama prilagode dobar preventivni program – i tako je nastao spomennuti program vršnjačkog učenja.
Naši domaćini, ove godine u svibnju bili su u posjeti Info-centru za mlade ZUM tako da je iskustvena i kulturna razmjena išla u oba smjera. Obje studijske posjete financirane su kroz program Erasmus+, ključnu aktivnost 1 – mobilnost u svrhu učenja za pojedince.